088-400-8681; 089-928-0149

"ДОМОФОН-ОХРАНА" е международна фирма, основана през 1999 г. и вече дълги години се занимава с изграждане и обслужване  на нестандартни телесистеми, в частност с монтиране и поддръжка на домофонни системи. От 2015 г. фирмата има официално представителство в България и е регистрирана съобразно българското законодателство.

Сингапур слага по стълбовете камери за лицево разпознаване

11 април 2018 г.
Сингапур слага по стълбовете камери за лицево разпознаване

Устройствата ще бъдат монтирани на над 100 хиляди улични лампи.

Камери за видеонаблюдение, разположени на над 100 000 осветителни стълба в Сингапур, могат да помогнат на местните власти да виждат и разпознават лица сред тълпите, съобщи Ройтерс.

Планът за инсталиране на камерите, свързани със софтуер за лицево разпознаване, предизвика редица опасения относно неприкосновеността на личния живот, най-вече сред експертите по сигурността и групите за защита на човешките права. Правителството заяви, от своя страна, че системата ще му позволи да „извършва анализ на тълпата“ в подкрепа на антитерористични операции.

GovTech, правителствената ИТ агенция в Сингапур, отговаряща за пилотния проект „Уличните лампи като платформа“, планира да започне инсталациите следващата година. До май т.г. службата очаква частните компании с интерес към проекта да заявят желанието си за участие в изграждането на мрежата.

„Като част от процеса ще тестваме различни видове сензори, включително камери, които поддържат възможността за разпознаване на лица“, каза говорител на GovTech в изявление пред Ройтерс. „Тези възможности могат да се използват за извършване на анализи на тълпите и подпомагане на последващи разследвания в случай на инцидент с терор“.

Проектът е част от по-широк план за „интелигентна нация“ на Сингапур, който ще използва най-модерните технологии за подобряване на живота на хората. Премиерът Лий Хсиън Лонг заяви миналата седмица, че въпросният проект има за цел да подобри живота на хората и че той не иска инициативата да бъде реализирана по начин, „който е груб, който е натрапчив, който е неетичен“.

Местната управа се надява да използва и други сензори върху стълбовете на уличното осветление, за да следи качеството на въздуха и нивото на водата, да наблюдава електрическите скутери по обществени места и да събира данни за човешкия трафик, за да подпомогне планирането на градското развитие и транспорта.

Мрежите за видеонаблюдение са често срещани в градовете по света. Тази обаче има изгледи да бъде по-различна, защото ще включва бек-енд технология за разпознаване на лицата. Правителството се зарече, че обещава да подходи отговорно към неприкосновеността на личния живот.

Засега GovTech не казва колко осветителни стълба ще бъдат използвани в първоначалния пилотен проект. Но бившият шеф на държавната служба в Сингапур, Питър Онг, заяви миналата година, че страната има за цел да включи всички свои 110 000 осветителни стълба в сензорната мрежа.

Посещения: 320